»

Musk pokazal za silo delujočega Teslinega robota

Slo-Tech - Na dogodku Tesla AI Day 2022 je Elon Musk pokazal dva prototipa robota Optimus, ki ga je bil sicer razkril lani. Naprava je še vedno daleč od končnega izdelka.

Elon Musk ima na svojih predstavitvah stalno navado baročno ozaljšati dejanske zmogljivosti svojih naprav ter inženirjev, toda lanski AI Day je bil kljub vsemu v tem oziru še posebno bizaren. Takrat ja namreč Musk razkril humanoidnega robota Optimusa - oziroma vsaj njegovo idejo. Po odru se je namreč sprehodil v kostum oblečen igralec, kar je med komentatorji sprožilo val posmeha. Razvpitemu poslovnežu to ni vzelo poguma in na letošnji izvedbi prireditve je bil Teslin Optimus že povsem zgrajen iz kolesc ter žic in je dejansko sam od sebe hodil ter okorno poplesoval. Vsaj prvi od dveh pokazanih prototipov, saj so morali drugemu na oder pomagati inženirji, pa še potem se je prekucnil.

Da gre vendarle za spodoben inženirski podvig, je Musk razložil s trditvijo, da so prototipe napravili zgolj v dobrih šestih mesecih in to s...

62 komentarjev

Kitajska sprejela določene omejitve za Tesle

Kitajski Teslin Model 3

vir: Wikipedia
Reuters - Kot iz svojih virov poroča Reuters, so Kitajske oblasti ameriškim vozilom Tesla prepovedale vstop v tamkajšnje vojaške komplekse, prav tako so uporabo teh vozil prepovedali določenim predstavnikom države in vojske. Prepoved je vzniknila ravno v času prvega kitajsko-ameriškega srečanja na visoki ravni po izvolitvi Joeja Bidna, ki je potekalo v Anchoragu na Aljaski, zaradi česar jo analitiki označujejo kot docela politično. Tesline delnice so sicer nekoliko zanihale, a so trgovanje nato zaključile na približno enaki vrednosti, kot pred objavo ukrepa.

Prepoved naj bi temeljila na bojazni, da Tesline kamere in senzorji beležijo okolico in shranjujejo ključne podatke. Prav tako bi lahko po mnenju Kitajcev zbirale občutljive osebne podatke, denimo o stikih in komunikacijah zanimivih kitajskih uporabnikov, ki svojo napravo povežejo z vozilom. Oblasti v Pekingu naj bi sumile, da Tesla vse te podatke posreduje zainteresiranim ameriškim agencijam.

Na prepoved se je že odzval Elon Musk in...

20 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

Tesline delnice delnice odskočile po včerajšnjem padcu

vir: Needpix

Slo-Tech - Delnice ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesle so danes ponovno zrasle za slabih sedem odstotkov, a to se je zgodilo le dan potem, ko so izgubile kar nekaj več kot 21 odstotkov vrednosti. Padec, v ameriških dolarjih težak 80 milijard, je povzročila novica, da Tesla ne bo uvrščena na borzni indeks S&P 500. Gre za indeks, ki meri gibanje delnic petstotih največjih podjetij v ZDA, uvrščenih na borzo.

Prepričanje vlagateljev, da gre pri uvrstitvi na indeks za gotovo dejstvo, so zakrivili dobri rezultati Tesle v drugem četrtletju, ob tem pa še sama velikost podjetja in njegov pomen za globalni avtomobilski trg. Tesla je sicer po trenutni tržni kapitalizaciji med petnajsterico največ vrednih podjetij v ZDA, nekje z ramo ob rami z Nvidio, ob tem pa največ vredno avtomobilski podjetje, potem, ko je poleti daleč za sabo pustila Toyoto.

Delnica Tesle je sicer v letošnjem letu doživela svoj bikovski trend; do začetka septembra je zrasla za kar 400 odstotkov, samo avgusta za okoli...

10 komentarjev

Tesla postalo najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu

Slo-Tech - Podjetje je s prvega mesta izrinilo Toyoto, potem, ko so delnice Tesle za hip dosegle vrednost 1.134 ameriškega dolarja, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja dosegla 209,47 milijarde USD, kar je okrogle 4 milijarde več od zneska, ki bi ga dobili, če bi v denar pretopili delnice Toyote. Je pa Tesla s tem po vrednosti prehitela tudi Coca Colo, Paypal (kjer je med soustanovitelji tudi Elon Musk), Disney, Cisco, Merck in Exxon Mobil.

Lep dosežek, zlasti če pomislimo, kako se njihov ustanovitelj občasno s svojim tvitanjem trudi znižati vrednost delnice družbe. Musk je tako v začetku maja objavil, da je vrednost delnic Tesle po njegovem mnenju previsoka, njihova vrednost pa je nato zares zgrmela in kapitalizacijo družbe zmanjšala za 14 milijard USD. Objave na Twitterju so Musku in njegovim podjetjem tudi sicer prinašale precej mešane rezultate.

Sta pa seveda podjetji po svojih dejanskih dosežkih daleč vsaksebi; Toyota je lani prodala 10,46 milijona vozil in zabeležila prihodke...

37 komentarjev

Lastniki Tesel ostali pred zaklenjenimi vrati

vir: Tesla inc.

vir: Business Insider
Business Insider - V ponedeljek in torek so družabna omrežja preplavile pritožbe večinoma ameriških lastnikov Tesel, ki so zaradi nedelovanja aplikacije ostali pred zaklenjenimi vrati svojih vozil. Nekateri so objavljali posnetke zaslona aplikacije, ki je stoično sporočala, da gre za začasno vzdrževanje in se pri tem pritoževali, da si je v praksi nemogoče izboriti pogovor s človeškim uslužbencem Tesline službe za podporo.

Njihova vozila se namreč oglašujejo tudi s tem, da jih je mogoče odkleniti zgolj z aplikacijo na pametnem telefonu, ob običajnem ključu in kartici. Ključ je na voljo zgolj kot dodatek, zato ga mnogi sploh nimajo, aplikacija, ki za odklepanje in zaklepanje sicer ne potrebuje povezave s spletom, pa je pri številnih razvila navado, da preostale načine zaklepanja...

139 komentarjev

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Ars Technica - Walmart je vložil tožbo proti Tesli, v kateri Muskovo firmo krivi za sedmerico požarov na sončnih celicah, nameščenih na strehah njihovih trgovin, ki so povzročili za milijone dolarjev škode. Preiskave dogodkov naj bi namreč kazale na "skrajno malomarnost" pri inštalaciji in vzdrževanju panelov.

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota, je stric Elon ravno pompozno najavil panele v obliki strešnikov, medtem ko se je zaključevala gradnja tovarne za njihovo izdelavo Gigafactory 2 v New Yorku. Dotlej je SolarCity pretežno inštaliral panele kitajske izdelave, med drugim...

43 komentarjev

VW in Ford bosta poglobila sodelovanje pri električnih in avtonomnih vozilih

vir: PXhere

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta podjetji že v začetku leta napovedali medsebojno sodelovanje glede tehnologij in platform na področju gospodarskih vozil, torej kombijev in manjših tovornjakov, se bo partnerstvo zdaj kot kaže razširilo še na osebna vozila.

VW ima namreč že zdaj obetavno arhitekturo modularnih električnih osebnih vozil, imenovano tudi MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) in mediji so zadnje mesece tekmovali v ugibanju ali jo bo delil tudi s Fordom. Odgovor je da, družbi sta sklenili nekakšen ohlapni okvir sodelovanja, seveda če ga bo potrdil še njihov nadzorni svet, ki se bo sestal v prihajajočem tednu. Takrat naj bi bilo znanih tudi več podrobnosti o razsežnostih bodočega partnerstva.

Ford je bil sicer nekdaj med...

26 komentarjev

Robyn Denholm na čelu Tesle

Robyn Denholm

vir: Reuters
Reuters - Nova predsednica uprave Tesle je postala 55 letna Robyn Denholm, njeno imenovanje pa je posledica izpolnitve zavez, ki jih je podjetju naložil ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (Securities and Exchange Commission oz. SEC), potem ko je družbo, njeno poslovanje, predvsem pa vlagatelje, s svojimi tviti poleti dodobra pretresel dosedanji predsednik in največji solastnik Elon Musk. Denholomova je sicer v upravi Tesle sedela že štiri leta, vodila je oddelek za notranjo revizijo in je bila s petimi milijoni letno tudi najbolje plačana direktorica v družbi. Pred tem je delala v...

8 komentarjev

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima...

11 komentarjev

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

vir: Wikipedia
CNBC - Izvršni direktor in solastnik Tesle, Elon Musk je danes šokiral vlagatelje, ko je tvitnil, da namerava izpeljati odkup delnic podjetja, pri čemer bi bil za delnico pripravljen plačati 420 ameriških dolarjev. Kot razlog je navedel, da si želi vzpostaviti kar najboljše razmere za uspešno prihodnost družbe. Obenem je še zatrdil, da ima sredstva za odkup že zagotovljena. Skratka, če bi Musk želel izpeljati svoj načrt, bi za to potreboval približno 50 milijard dolarjev kapitala. Novinarji CNBC so že stopili v stik z večjimi bankami na Wall Streetu, kjer pa o tem niso vedeli ničesar.

Poteza bi podjetju v resnici prinesla določeno mero ustvarjalnega miru, saj ne...

91 komentarjev

Tesla odpušča slabo desetino zaposlenih

Slo-Tech - Kot poročajo mediji, bo podjetje odpustilo okoli 4100 delavcev, kar prestavlja 9 % delež vseh njihovih zaposlenih po svetu. Težka, a nujna reorganizacija, kot so jo poimenovali v podjetju, je posledica zaletavih odločitev pri proizvodnji Modela 3. Elon Musk je turobno novico v posebnem pismu osebno sporočil delavcem, pri čemer je še poudaril, da so se za odločen rez odločili zato, da ga v prihodnje ne bi bilo treba ponavljati. Tesla mora namreč prenehati z golim trošenjem sredstev in počasi postati dobičkonosna.

Borze so se na napovedi odzvale pozitivno, delnica podjetja je par odstotkov pridobila, bolj črnoglede pa so dolgoročne napovedi, saj je podjetje že nekaj časa znano kot problematično, analitiki celo ocenjujejo, da bo še pred koncem prvega četrtletja...

48 komentarjev

Tesla na daljavo spremenila zavorne karakteristike vozil

Slo-Tech - Ta teden se je zgodilo nekaj nenavadnega. Avtomobili Tesla Model 3 so čez noč skrajšali zavorno razdaljo in postali varnejši. Pred dvema tednoma je revija Consumer Reports ameriške potrošniške organizacije grajala ta isti model, češ da ima z naskokom najdaljšo zavorno razdaljo, ki je slabša celo od Forda F-150 (ki je poltovornjak). Tesla Model 3 je za zaustavitev pri hitrosti 96 kilometrov na uro potreboval 46 metrov, omenjeni ford pa 44 metrov. Z omenjeno organizacijo ima Tesla zelo pestro zgodovino, a to za današnjo zgodbo ni bistveno.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, se je najprej odzval z negodovanjem, kako da je zgodba zelo čudna in da so očitno testirali enega izmed zgodnejših preizkusnih modelov. Nadaljeval je z besedami, da...

54 komentarjev

Tesla lani z dvema milijardama minusa

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje...

147 komentarjev

Tesla z najvišjo izgubo doslej

Tesla še nobenega leta ni sklenila z dobičkom

Slo-Tech - Najbolj znan proizvajalec električnih vozil Tesla je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki razkrivajo precejšnje težave. V zadnjih treh mesecih so ob 3,0 milijardah dolarjev prihodkov ustvarili 620 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je največ doslej in za četrtino več od pričakovanj analitikov. V enakem obdobju lani so ustvarili 22 milijonov dolarjev dobička. Tesla tudi krvavi, saj je denarni tok v teh treh mesecih znašal -1,4 milijarde dolarjev. Pozitivna vest pa je zvišanje prihodkov, saj so ti za 30 odstotkov večji kakor v enakem obdobju lani.

Glavni problem so težave v proizvodnji novega modela Tesla Model 3, na katerega Tesla veliko stavi. Šele ob koncu prvega četrtletja 2018 naj bi uspeli proizvodnjo...

52 komentarjev

Ameriški trgovec bo svoje zaposlene opremil z eksoskeletoni

vir: qz.com
qz.com - Zaposleni drugega največjega ameriškega „vse za dom“ trgovca Lowe’s bodo pri delu uporabljali eksoskeletone. Podjetje želi s tehnologijo olajšati delo svojim zaposlenim, predvsem pri dvigovanju težkih stvari. Pilotni program bo zaživel v eni izmed trgovin v ameriškem mestu Christiansburg v zvezni državi Virginia. Eksoskeleton oziroma „robotska obleka“ je plod lastnega razvoja podjetja, na videz pa zgleda kot otrok plezalne opreme in nahrbtnika. In kako naj bi eksoskeleton sploh deloval v praksi? Eksoskeleton je narejen iz karbonskih vlaken in v delih, ki pokrivajo ključne segmente telesa, vsebuje posebne motorje. Ti delujejo po principu loka in puščic: ko želi uporabnik nekaj dvigniti, se sproži mehanizem in ekoskeleton asistira pri dvigovanju.

Vpeljava...

19 komentarjev

Warren Buffett: Samovozeča vozila bodo slaba za posel mnogih

Business Insider -
»Če bo zaradi samovozečih vozil svet varnejši, potem bo ta tehnologija spremenila stvari na bolje. Vendar bodo zaradi teh vozil mnoga podjetja ob posel, na udaru bodo predvsem zavarovalnice,« je včeraj na tradicionalnem letnem srečanju investicijskega podjetja Berkshire Hathaway dejal njegov ustanovitelj in direktor Warren Buffet. Po njegovem mnenju je največja dodana vrednost samovozečih vozil prav varnost v prometu. "Samovozeča vozila bodo postala standard takrat, ko bo njihova uporaba statistično varnejša v primerjavi z navadnimi vozili,je poudaril Buffet, ki je sicer velik investitor v zavarovalnice in železnice. In prav ta dva sektorja bosta po njegovem mnenju zabeležila velik...

62 komentarjev

Tesla vpoklical 53 tisoč vozil zaradi napake na ročni zavori

vir: BBC
BBC - Tesla je pozval lastnike 53 tisoč vozil Model S in Model X, naj svoje električne kočije odpeljejo na servis. Dva odstotka vpoklicanih vozil imata namreč serijsko napako na ročnih zavorah. Tesla sicer trdi, da servis ni nujno potreben, saj je najhujša stvar, ki se lahko zgodi, da bodo zavore zablokirale in posledično vozila ne bo mogoče voziti. Napako imajo vozila, ki jih je Tesla proizvedel med februarjem 2016 in oktobrom 2016. Najvrednejši ameriški avtomobilski proizvajalec je lani sicer proizvedel 83 tisoč vozil.

To sicer ni prvi prostovoljni vpoklic vozil s strani Tesle. Leta 2015 je 3000 lastnikov Model S moralo svoje vozilo peljati na servis zaradi težav pri varnostnih pasovih.

Teslina vozila so sicer med najbolj varnimi na trgu. Model S je že leta 2013...

28 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev

Ford investira milijardo v umetno inteligenco za avtomobile

Z leve: Peter Rander, Mark Fields, Bryan Salesky, Raj Nair

Slo-Tech - Ford je včeraj sporočil, da vlaga milijardo dolarje v mlado podjetje Argo AI, ki sta ga minuli mesec ustanovila Peter Rander, ki je bil inženir v Uberju, in Bryan Salesky, ki je v Googlu delal kot vodja razvoja strojne opreme za samovozeče avtomobile. Ford bo z milijardnim vložkom postal lastnik Argo AI, ki bo postal Fordova samostojna podružnica. Argo AI ima sedež in glavnino razvoja v meki za avtonomna vozila v Pittsburghu, del pa bo tudi v San Franciscu in na jugu Michigana.

S tem vložkom se želi Ford prebiti med vodilna podjetja na področju razvoja samovozečih avtomobilov, kjer vlada huda konkurenca z velikimi igralci, kot so General Motors, Uber, Google in drugi. Tudi Ford je bil na tem področju v preteklosti že...

15 komentarjev

Nvidia razvija samovozeče avtomobile, Michigan najliberalnejši

Slo-Tech - Seznam tehnoloških in avtomobilskih velikanov, ki se podajajo na področje samovozečih avtomobilov, vsebuje vsako podjetje, ki kaj pomeni - med velikani denimo Google, Tesla, Ford, Mercedes-Benz, Apple, BMW, Honda, VW. Zato ni presenetljivo, da sedaj dobiva tudi Nvidio. Ta teden je kalifornijska agencija za promet Nvidii izdala dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil na javnih cestah.

Nvidia že zdavnaj ne proizvaja več le grafičnih kartic, temveč razvija umetno inteligenco ter sisteme za računalniški vid (Drive PX2 so pokazali že na CES-u) in strojno učenje, ki jih uporabljajo tudi nekateri proizvajalci samovozečih avtomobilov (npr. Tesla in Delphi). Kot kažejo posnetki prvih testov,...

90 komentarjev

Googlov samovozeči avtomobil bo Chryslerjev enoprostorec

Google+ - Po več tednih neuradnih informacij in špekulacij je Google danes uradno potrdil, da bodo razširili svojo floto avtonomnih vozil s sto novimi enoprostorci Chrysler Pacifica Hybrid, ki jih bodo proizvajali v sodelovanju s FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Doslej je Google svoje samovozeče avtomobile razvijal sam, to pot pa mu bodo prvikrat pomagali inženirji iz velikega avtomobilskega koncerna. Trenutna Googlova flota vsebuje nekaj v Googlu predelanih Lexusov RX450h in Googlove lastne prototipe. Novi enoprostorci bodo tako tretji model v Googlovi floti in prvi, ki bo kolikor toliko podoben množični proizvodnji.

Google nikoli ni skrival, kaj je pravi namen razvijanja samovozečih avtomobilov: izdelek, ki bo lahko avtonomno...

27 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Pionirska Kalifornija ne bo dovolila samovozečih avtomobilov brez voznikov

Slo-Tech - Samovozeči avtomobili se nezadržno prebijajo na ceste, a voznikov se vendarle še ne bomo mogli znebiti. Kalifornija bo ena izmed prvih (zveznih) držav, ki bo področje celovito zakonsko uredila, in prvi osnutki prihajajoče zakonodaje kažejo, da brez ljudi ne bo šlo. Medtem ko si Google in konkurenca želijo, da bi zakonodajalec dovolil vozila brez možnosti človeškega krmiljenja, tako ne bo šlo.

Osnutek novih pravil namreč zahteva, da imajo vsa avtonomna vozila možnost, da človek v njih prevzame popoln nadzor nad njimi. To hkrati tudi pomeni, da mora biti v njih ves čas vožnje po javnih cestah priseben človek z vozniškim izpitom. Poleg tega določajo še, da bodo proizvajalci dobili triletne...

75 komentarjev