»

Podatki z Google Drive izginjajo

Slo-Tech - Uporabniki Googlove oblačne shrambe Drive presenečeno ugotavljajo, da je izginilo več datotek in vse spremembe zadnjih mesecev. Razlog za težave še ni znan, jih je pa Google potrdil. Preiskava še poteka, uporabnikom pa svetujejo, da ta čas v korenski mapi ne spreminjajo ničesar.

Težave so se začele že minuli teden, ko je uporabnik iz Južne Koreje ugotovil, da so mu izginile vse novejše datoteke in da je stanje v Google Drivu enako kot maja letos. Novejših datotek ni bilo niti v košu, prav tako Google Drive ni kazal nobene aktivnosti. V naslednjih dneh se je z enakimi težavami javilo še več uporabnikov, kar je potrdil tudi Google. Inženirji so se lotili preiskave incidenta, ki sicer ni prizadel vseh uporabnikov, temveč le peščico.

Dokler Google težave ne razreši, uporabniki do svojih datotek ne morejo. Za zdaj so še vsi optimistični, da se bo to zgodilo kmalu. A ob tem velja opozoriti, da oblak ni čudežni varni pristan za datoteke, temveč računalnik nekje drugje in ne pri nas...

3 komentarji

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Dropbox in Microsoft bosta sodelovala

Med viri datotek bo mogoče nastaviti Dropbox

vir: The Verge
The Verge - Le nekaj dni po najavi, da bo Microsoft svojim uporabnikom oblačne različice Office 365 ponujal neomejeno količino prostora v oblaku, prihaja novica, da bodo sodelovali še z Dropboxom. Na Dropbox, ki je kot smo omenjali nekako v najslabšem položaju izmed treh velikih, bo mogoče v kratkem nalagati datoteke iz okolja Office, kjer je bilo do sedaj uradno to mogoče početi le na Microsoftov oblak OneDrive. Poleg shranjevanja v OneDrive in lokalno na napravo se bo v vmesniku za shranjevanje in odpiranje datotek tako po novem pojavil še Dropbox, vsaj na mobilnih napravah in v spletni verziji Office Online.

Vodja razvijalcev izdelkov Office pri Microsoftu, Kirk Koenigsbauer, je povedal, da je bila...

11 komentarjev

Google Apps za šole z neomejeno kapaciteto

Google - Google je napovedal, da bodo uporabniki paketa Google Apps v šolstvu in izobraževanju dobili neomejeno količino prostora povsem brezplačno. Google Apps for Education bo deloval zelo podobno kot Google Drive for Work, le da bo popolnoma zastonj.

Podjetja niso neumna in so si že zdavnaj izračunala, da je najboljša investicija ponujati svoja orodja študentom (in profesorjem) brezplačno ali po zelo znižani ceni, saj se tako ljudje navadijo nanje in jih potem pričakujejo tudi kasneje, ko so zaposleni. Podobno miselnost goji tudi Google.

Šole in univerze, ki uporabljajo Google Apps for Education, bodo torej deležne neomejene velikosti predala za datoteke. Bo pa velikost posamezne datoteke omejena na 5 TB, kar ne bi smelo povzročati večjih težav. Doslej je bilo brezplačnih 30 GB na uporabnika, dokupiti pa je bilo mogoče dodatnih 70 GB za pet...

18 komentarjev

Google naredil QuickOffice brezplačen

The Verge - QuickOffice bi bil le še eden izmed pisarniških paketov za Android, ki omogoča pregledovanje Microsoftovih datotek Word, Excel in PowerPoint, če ne bi bilo ključnega detajla. Pred dobrim letom dni, lanskega junija, je razvijalce prevzel Google. Od takrat je bilo okrog QuickOffica dogajanja malo, do sedaj. Z včerajšnjim dnem je namreč Google svežo različico programa ponudil popolnoma brezplačno na trgovinah Play Store in App Store, medtem ko je profesionalna izdaja prej stala 20 dolarjev. Funkcionalnost se bistveno ni spremenila, odpirati, pregledovati in urejati je mogoče Word, Excel in Powerpoint datoteke, združljive z Microsoftovim paketom Office (standard OpenDocument še vedno ni podprt), poleg tega pa je mogoče pregledovati še dokumente v formatu PDF.

Ker gre za Googlovo aplikacijo oz. storitev, je dokumente mogoče odpirati z notranjega pomnilnika naprave, telefona oz. tablice, lahko pa se prijavite s svojim Google računom in tako dostopate še do datotek, ki so shranjene na...

19 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Washington Post - Večkrat pišemo o kitajskih blokadah določenih internetnih strani. Zlasti rade so na udaru zahodne strani, prek katerih je mogoče komunicirati ali z njimi pridobivati informacije. Kitajci vsake toliko časa blokirajo Gmail in neprimerne ključne besede na Googlu, težave so pri uporabi navideznih zasebnih omrežij, prisluškujejo tudi telefonskim pogovorom itd. Blokade spletnih strani so običajno omejene na strani, ki so za partijo najbolj problematične, trajajo pa od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od razloga in okoliščin blokade. Te dni na Kitajskem poteka 18. kongres komunistične partije, na katerem volijo nove visoke predstavnike.

Zato gotovo ni naključje, da smo včeraj opazili največjo blokado Googla in njegovih storitev na Kitajskem v zgodovini. Kot

27 komentarjev